A Falusi Szállás Környékének Bemutatása (3.rész)

A szállás közelében


Barlangfürdő Miskolc-Tapolca

A Kamilla vendégház 30 km-es környezetében ez az egyik legismertebb idegenforgalmi nevezetesség, nem is véletlenül.

A Miskolc-Tapolca barlangfürdő Magyarországon egyedi módon egy természetes barlangból kialakított termálvizes fürdő. A barlangfürdő télen-nyáron várja a fürödni gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat.
A barlangok közül ma messze a legismertebb a Tavas-barlang, melyet barlangi fürdővé való kiépítése tett az emberek nagy tömege előtt ismertté.
A két medence összes felülete 154 m2, víztérfogata 174 m3, vízhőmérséklete 34-36 oC, mivel a Termál-forrásból kiemelt víz hőfokát kissé megemelik gázkazánok közbeiktatásával.

Az első medencében kényelmesen el lehet helyezkedni a csempézett padokon, a másodikban lassú tempójú úszásra, gyógytornára van lehetőség a beépített kapaszkodók segítségével.

Ha a második medence mellett elmegyünk és a végén jobbra fordulunk, egy rövid folyosón kijutunk a Kagyló-fürdőhöz. (Útközben elhaladunk a Termál-forrás felé vezető folyosó előtt, de ide még vissza fogunk térni.)

A folyosóból kiérve szembe találjuk magunkat egy beton kupolával, ahová a Barlangfürdőből kivezető táró is becsatlakozik. A kupola előtt található a medence felülete – a Kagyló-fürdő – 200 m2, víztérfogata 200 m3, vízhőmérséklete 22-26 oC, és itt is dögönyözők állnak a vendégek rendelkezésére. (Télen a medence vizét elsősorban a szaunázók használják.) A kupola a mészkőfalra támaszkodik, alatta vadszőlő van, a természettel való egységet hivatott bemutatni. A medencében lévő díszítőkőre a több száz millió évvel ezelőtt, az ezen a területen hullámzott tengerben élt állatok domborműveit faragták.